Waar gaat jouw donatie naartoe?

Alle inkomsten uit deze actie gaan naar initiatieven van onze changemakers die zich inzetten voor safe schools. Dit  thema is in navolging van de Internationale Kindervredesprijs die KidsRights in 2018 uitreikte aan de March For Our Lives initiatiefnemers. Deze Amerikaanse, door scholieren geïnitieerde movement, zet zich in voor safe schools en safe communities. Zij kregen wereldwijde steun met hun protestmars.

Onder zie je een voorbeeld van een aantal van deze changemakers en hun projecten. Maar we zijn altijd op zoek naar nieuwe initiatieven van kinderen. Heb jij dus nog een goed idee? Meld je dan aan! 

  • Onderwijs voor vluchtelingenkinderen in Libanon
    Wereldwijd zijn er 28 miljoen kinderen op de vlucht voor oorlog en geweld. Helaas hebben veel van deze vluchtelingenkinderen geen toegang tot onderwijs. Soms is er geen school en als die er wel is, zijn de klassen vaak vol of wordt er onderwezen in een vreemde taal.
    Mohamad Al Jounde (winnaar Internationale Kindervredesprijs 2017) is een van de kinderen die hiermee te maken kreeg. Toen hij vluchtte uit Syrië en terechtkwam in Libanon, kon hij de eerste twee jaar niet naar school. Het was moeilijk, maar het inspireerde hem om te vechten voor een betere toekomst voor zichzelf en andere kinderen. Samen met zijn familie begon Mohamad een school voor Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp. Hij bouwde deze eigenhandig op en gaf er wiskunde- en fotografieles. Nu krijgen er 200 kinderen onderwijs in deze school, het Gharsah Center. KidsRights steunt de school van Mohamad, zodat Mohamad en zijn familie nog veel meer kinderen kunnen voorzien van onderwijs met hun project.

  • Stoppen van geweld tegen kinderen in Liberia
    Liberia is een land in West-Afrika, waar lange tijd een oorlog woedde. En hoewel er nu geen oorlog meer is, worden veel kinderen nog steeds het slachtoffer van (seksueel) geweld. Uit een onderzoek van de overheid van Liberia blijkt dat bijna 1 op de 5 studenten is misbruikt door leraren of schoolpersoneel.
    De Liberiaanse Abraham M. Keita, ook wel Keita genoemd, is onze Internationale Kindervredesprijswinnaar van 2015. Hij strijdt voor gerechtigheid voor kinderen die slachtoffer zijn geworden van (seksueel) geweld. Niet alleen omdat dit in Liberia te vaak voorkomt, maar ook omdat Keita het van dichtbij heeft moeten meemaken. Om Keita in zijn strijd te steunen, zijn we op zoek gegaan naar lokale projectpartners die datzelfde doel nastreven. Samen met 4 lokale partners zet KidsRights zich nu in om dit tegen te gaan. Dit doen we door de gemeenschap beter voor te lichten en training te geven. Over kinderrechten, over bestaande wetten ter bescherming van de rechten van het kind en over ‘gedragsregels’ voor leraren. Daarnaast begeleiden en ondersteunen we kinderen bij het doen van aangifte na een geweldsdelict. Ook dragen we samen bij aan versterking van het juridische systeem door het implementeren van wetten. Samen zorgen we er zo voor dat kinderen in Liberia weer veilig naar school kunnen gaan!

  • Bevorderen van kindparticipatie in Zuid Afrika
    Wereldwijd worden regels voor kinderen vaak gemaakt voor hen, maar niet met hen. Het is belangrijk dat kinderen kunnen deelnemen aan en betrokken zijn bij het bespreken van deze regels. Kindparticipatie is een recht dat alle kinderen hebben, dit is dan ook opgenomen in het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind.
    Samen met onze partner, de Chaeli Campaign, ondersteunen we in Zuid-Afrika een project voor kindparticipatie. The Chaeli Campaign is mede-opgezet door onze winnaar van de Internationale Kindervredesprijs 2011, Chaeli Mycroft. In Zuid-Afrika zijn er veel gemeenschappen waar geweld de dagelijkse realiteit is voor kinderen op weg naar school. Door deze kinderen te trainen in communicatievaardigheden, leiderschapskwaliteiten en netwerken vergroten we hun gevoel van eigenwaarde en empowerment. Op deze manier kunnen zij bijdragen aan positieve veranderingen in hun omgeving.

Wist je dat...?

  • In Nederland is 30% van de kinderen op de basisschool weleens gepest. Wereldwijd is dit ongeveer hetzelfde: 1 op de 3 kinderen is weleens gepest.
  • Wereldwijd krijgt 50% van de jongeren te maken met geweld door leeftijdsgenoten.
  • 720 miljoen schoolgaande kinderen wereldwijd wonen in een land waar ze door de wet niet worden beschermd tegen lijfstraffen op school (bijv. geslagen worden als straf).
  • Tussen 2009 en mei 2018 hebben er 288 schietpartijen op scholen plaatsgevonden in Amerika.
  • Kinderen die te maken krijgen met geweld of bang zijn om naar school te gaan, hebben vaker last van mentale en emotionele problemen en doen het slechter op school. Ook missen ze lessen omdat ze niet meer naar school durven.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen