Waarom deze actie?

In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties (VN) staat dat elk kind recht heeft op een beschermde omgeving om in op te groeien (artikel 19). Het Kinderrechtenverdrag is het meest ondertekende internationale verdrag ter wereld. De Verenigde Staten doen als enige land niet mee. Toch hebben veel kinderen dagelijks te maken met geweld, thuis, op straat en zelfs op school.

School moet juist een veilige plek zijn voor kinderen! Je moet er kunnen leren, spelen en jezelf ontwikkelen. Helaas is dit niet altijd het geval. Er wordt gepest, gediscrimineerd, soms worden er nog lijfstraffen uitgedeeld, en ook zijn er nog teveel kinderen slachtoffer van seksueel geweld op scholen. Daarnaast zijn er landen waar kinderen niet meer naar school durven omdat het een doelwit is van aanslagen.


“School is a place where you are supposed to learn new things and to make friends. But how are children supposed to learn new things when they do not feel safe?”

– Mohamad Al Jounde (Lebanon), Winner of the International Children’s Peace Prize 2016


Wij vinden dat de wereld moet luisteren naar kinderen en jongeren en hun recht op veiligheid moet respecteren. Vrede op scholen moet de internationale norm worden. Daarom roepen we iedereen op om in actie te komen voor veilige scholen!

Wist je dat...?

  • In Nederland is 30% van de kinderen op de basisschool weleens gepest. Wereldwijd is dit ongeveer hetzelfde: 1 op de 3 kinderen is weleens gepest.
  • Wereldwijd krijgt 50% van de jongeren te maken met geweld door leeftijdsgenoten.
  • 720 miljoen schoolgaande kinderen wereldwijd wonen in een land waar ze door de wet niet worden beschermd tegen lijfstraffen op school (bijv. geslagen worden als straf).
  • Tussen 2009 en mei 2018 hebben er 288 schietpartijen op scholen plaatsgevonden in Amerika.
  • Kinderen die te maken krijgen met geweld of bang zijn om naar school te gaan, hebben vaker last van mentale en emotionele problemen en doen het slechter op school. Ook missen ze lessen omdat ze niet meer naar school durven.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen